Home
Over ons
- De Welsh Pony
- Sectie A
- Welsh Part Bred

Fokmerries
Sport
Jonge pony's
Vanda's
Links
Nieuws


Contact

Lees verder over de Welsh Mountain Pony!

Naast de sterke invloed van de Arabieren werden er in de 19e eeuw ook veel Welsh pony’s gekruist met zwaardere paardenrassen om op deze manier een bruikbare pony te fokken voor de kolenmijnen Door al deze verschillende invloeden dreigde het voortbestaan van de zuivere Welsh pony gevaar te lopen en werd er door een aantal fokkers in 1901 de Welsh Pony & Cob Society (WPCS) opgericht. Dit stamboek heeft ervoor gezorgd dat er een goede registratie kwam van fokzuivere dieren en heeft daarmee de toekomst van de Welsh pony’s veilig gesteld.

De Welsh Mountain Pony ontpopte zich als een sterk en betrouwbaar rijdier voor de boeren, een geweldige showpony en een allround sportpony, en de fokkerij vaarde er wel bij. Vanaf het moment dat de Welsh pony internationale bekendheid kreeg en zich verspreidde over de hele wereld, is de WPCS het moederstamboek geworden de voor vele stamboeken wereldwijd.

De "Hill Pony"

Ondanks al deze ontwikkelingen kon een groot gedeelte van de pony’s onbekommerd hun leven voortzetten in de heuvels, zoals hun voorouders dat al jaren (of beter eeuwen) lang gewend waren, dankzij een wet die het gebruik van gemeenschappelijke stukken grond regelde, de zogenaamde "Commons". Deze speciale pony’s worden "hill pony’s" genoemd en kunnen gezien worden als de genenbank van het Welsh-ras.
 
Helaas is het ook in Wales zo dat door uitbreiding van dorpen, steden, industrieterreinen en eigenlijk de hele economische en maatschappelijke ontwikkelingen er steeds meer natuur verloren gaan en daarmee de natuurlijke leefomgeving van de Welsh pony steeds kleiner wordt. Een aantal fokkers, en dat worden er gelukkig steeds meer, legt zich er op toe om de originele Welsh Mountain Hill pony, levend in halfwilde kuddes in de heuvels, te bewaren voor de toekomst. Tijdens een inventarisatie in 1998 kwam men er achter dat er nog slechts zo'n 800 echte "hillmerries" waren, terwijl er honderd jaar geleden nog meer dan 10.000 in de heuvels van Wales leefden! Via diverse "Hill Improvement Society’s" zijn er speciale fokprogramma’s opgestart en zijn de Welsh Mountain Hill Pony’s door de Engelse Stichting Zeldzame Huisdierrassen op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst.

Het lijkt erop dat ook nu weer de toekomst van deze speciale groep pony’s binnen de fokkerij weer veilig gesteld!

Wie van buitenaf naar de Welshponyfokkerij kijkt, zal waarschijnlijk aardig in de war raken door alle verschillende fokrichtingen, secties genaamd. Het WPCV kent namelijk vijf verschillende fokrichtingen, te weten de secties A, B, C, D en de Welsh Part Bred. Door al deze verschillende secties is de Welsh Pony een zeer veelzijdige pony geworden voor zowel kinderen als volwassenen, zowel onder het zadel als aangespannen.

Lees meer informatie over de verschillende secties..