Home
Over ons
- De Welsh Pony
-
Sectie A
- Welsh Part Bred

Fokmerries
Sport
Jonge pony's
Vanda's
Links
Nieuws


Contact

De verschillende secties binnen de fokkerij van Welsh Mountain Pony!

Zoals op de vorige pagina's vermeld bestaat het Welsh ponyras uit meerdere secties. Op de Vanda Stud richten we ons op de secties A en Welsh Part Bred.

Sectie A

De oorsprong van de Welsh Mountain Pony ligt zogezegd in de bergen van Wales. Eeuwen lang hebben de pony's moeten overleven onder sobere omstandigheden en alleen de sterksten waren daar toe in staat. Deze manier van leven heeft de Welsh Mountain Pony gevormd tot een pony met een zeer degelijke gesteldheid, spijkerharde benen en grote intelligentie. Gecombineerd met het fameuze Welsh karakter en een stralende schoonheid, maakt dit ze tot de ideale familiepony van vandaag. Met een maximale stokmaat van 1.22 (m.) is de Welsh Mountain Pony namelijk uitermate geschikt als rijpony voor de jongere kinderen, maar ook voor volwassenen is het een fantastische pony om aan te spannen. Deze "all round"-eigenschappen maken dat de Welsh Mountain Pony wereldwijd gebruikt wordt, zowel gereden als aangespannen.

Rasbeschrijving Sectie A
 
Algemeen Hard en moedigponyachtig.
Kleur Elke kleur behalve platenbont.
Hoofd Klein, droog, goed aangezet en smaller toelopend naar de neus
Ogen Groot en moedig.
Oren
 
Goed geplaatst, klein en spits, goed hoog op het hoofd en naar verhouding dicht bij elkaar.
Neusgaten Uitspringend en openstaand.
Kaken en keelgang Droog en fijn uitgesneden, met veel ruimte bij de kaak-uitsnijding.
Hals
 
Lang, goed gedragen en redelijk slank bij merries, maar met neiging tot een zware manenkam bij volwassen hengsten.
Schouders

 
Lang en schuin naar achteren liggend, schoft redelijk fijn, maar niet te scherp. De opperarm moet steil zijn, zodat het voorbeen niet te ver onder het lichaam staat.
Voorbenen Vierkant gesteld en correct, vrij in de ellebogen. Een lange en sterke onderarm, goed ontwikkelde voorknie. De koten moeten evenredig schuin en lang zijn, de voeten goed gevormd en rond, de hoeven hard.
Rug en lendenen Gespierd, sterk en goed aaneengesloten.
Borst Diep.
Ribben Goed gewelfd.
Croupe Lang en fijn. Niet hoekig of kort. Staart goed aangezet, vrolijk gedragen.
Achterbenen
 
De spronggewrichten moeten groot, plat en droog zijn met duidelijke afgetekende hakken. Ze mogen niet naar binnen of naar buiten gericht zijn. Het achterbeen mag niet te gebogen zijn. De hak mag niet achter een lijn staan die loopt van de zitbeenknobbel naar de kogel. De koten moeten evenredig schuin en lang zijn. De voeten moeten goed gevormd zijn, de hoeven hard.
Beweging
 
Actief, vrij en recht vanuit de schouders, vooruitgrijpend. Veel buiging in de spronggewrichten, recht en krachtig onder het lichaam gebracht.

Lees nog meer over de Welsh A en de Welsh Part Bred..