Home
Over ons
- De Welsh Pony
- Sectie A
-
Welsh Part Bred
Fokmerries
Sport
Jonge pony's
Vanda's
Links
Nieuws


Contact

Welsh Part Bred

De Welsh Part Bred is een rijpony op Welsh grondslag, het minimaal vereiste percentage Welsh bloed ligt binnen deze sectie op 12,5%.

Ook de Part Bred is door karakter, bouw en beweging een rijpony bij uitstek voor de oudere kinderen. De mooie Welsh uitstraling en de gemakkelijke, soepele bewegingen zijn dé kenmerken van deze pony. Het is niet alleen een betrouwbare kameraad maar ook een topsporter, zowel op nationaal als internationaal niveau blinkt de Part Bred uit in de disciplines dressuur en springen.

Algemene beschrijving van de Welsh Pony!

Tot slot: van de zeer informatieve en complete internetsite van de Welsh Pony en Cob Vereniging komt onderstaand stuk over de Welsh Pony. Leuk om te lezen!

De Welsh pony vindt zijn oorsprong in de bergen van Wales, het gebied in het westen van Groot-Brittannië. De Welsh pony staat van oudsher bekend als de edelste van de ponyrassen. Dit komt door de invloed van o.a. oosterse paardenrassen op de zuivere mountainpony, die van nature sterk, behendig, gehard, intelligent en sober is. De inmenging van de oosterse paardenrassen gaven de pony, die aangepast was om te overleven in de heuvels, een edeler uiterlijk en lichtvoetiger gangwerk. De Welsh pony kent verschillende secties, die variëren in type en formaat. Hierdoor is de pony bij uitstek geschikt voor groot en klein. De verschillende secties zijn:

Sectie A (Welsh Mountain pony): met een hoogte tot 121,9 cm.
Sectie B (Welsh Pony): met een hoogte tot 137,2 cm.
Sectie C (Welsh Pony van Cobtype): met een hoogte tot 137,2 cm.
Sectie D (Welsh Cob): bij voorkeur groter dan 137,2 cm.
Welsh Partbred Register, pony’s met minimaal 12,5 % Welsh bloed.

De verschillende secties biedt een compleet scala aan mogelijkheden voor de liefhebber en de gebruiker. Voor de kleine kinderen is de Welsh Mountain Pony (sectie A) een lieve kinderpony, is er voor de oudere kinderen de Welsh Pony (sectie B) en voor de grote kinderen is er de Welsh Partbred of Welsh Cob. Behalve dat de Welshjes zeer geschikt zijn om kinderen te laten kennismaken met het rijden, zijn ze ook vanwege het werkwillige karakter en uithoudingsvermogen zeer geliefd als tuigpony. Menigeen heeft gemerkt dat Welsh pony's in wedstrijdverband een geducht tegenstander kunnen zijn, die naast een zeer edel uiterlijk en bovengenoemde eigenschappen ook nog over voortreffelijke bewegingen beschikt.

Naast de kleinere pony’s als rijpony voor kinderen kan bijvoorbeeld een Welsh Cob volwassenen vele uren rijplezier geven zowel onder het zadel als in het tuig, waarbij voorop staat dat een Welsh pony je nooit in de steek laat mits de pony liefdevol en met respect behandeld wordt. Naast zijn geschiktheid voor jong en oud, heeft de pony de soberheid van zijn voorouders uit de heuvels geërfd waardoor de pony weinig eisen stelt aan onderhoud en in een vrij schrale omgeving toch in conditie te houden is. In ons klimaat, met de vaak rijk van gras voorziene weilanden, is het dan ook van belang te waken voor overconditie van de pony teneinde vele jaren van zijn gezelschap te kunnen genieten.

Uw interesse gewekt? Kijk dan bij onze fokmerries om bovenstaande verder te ontdekken!